RAW

Co je to RAW

Raw strava či syrová nebo živá strava je tepelně neupravená potrava (strava, která nebyla zahřívána nad teplotu 45 stupňů), a proto si zachovala jak plnou hodnotu enzymů, tak hodnotu nutriční. Zastánci raw stravy se živí především zeleninou, ovocem, bylinami, semínky a oříšky, zkrátka syrovou rostlinnou stravou.
Raw strava nezatěžuje jednotlivé orgány a nenamáhá imunitní systém. Živé potraviny také obsahují více vody, takže není potřeba tolik pít. Tělo přijímá méně tuků a cukrů, naopak se zvyšuje příjem minerálů a vitamínů. Zastánci raw stravy se označují jako vitariáni.

zdroj: rawsuperfood

Borůvkovo-banánový

Potřebujeme:

Na korpus:

  • 100 g namočených kešu ořechů nebo arašídů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 g namočených datlí
  • 1 lžíce datlového/jiného sirupu nebo medu
  • 3 lžíce pravého kakaa

Na banánový krém:

  • 3 větší banány
  • 10 namočených datlí
  • Chia semínka - podle potřeby
  • 100 ml kokosového mléka
  • 3 velké lžíce kokosového oleje
  • hrst kokosu
  • 1 lžička datlového/jiného sirupu nebo medu

Na borůvkový krém:

  • 250 g borůvek
  • 100 g namočených kešu ořechů nebo arašídů
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžička datlového/jiného sirupu nebo medu
  • borůvky a co se nám bude líbit na ozdobu ;o)

Postup:

Oříšky a datle namočíme alespoň na hodinku do vody, nelíp ale den předem.

Korpus:

  • oříšky scedíme a rozmixujeme s vlašákama
  • přidáme ostatní ingredience a mixujeme, než se spojí do jedné hmoty
  • dno formy/talíře... obalíme potravinářskou fólií a směs rovnoměrně rozprostřeme
  • dáme na chvíli do lednice

Krémy:
Postup je u obou stejný.

  • všechny suroviny až na chia semínka rozmixujeme do hladkého krému
  • přimícháme chia podle potřeby - aby nám neteklo (vždy dejte trošku a nechte jim chvilinku na nabobtnání)
  • případně dosladíme
  • na zatuhlý korpus nalejeme banánový krém a opět necháme zatuhnout v lednici
  • pak nalijeme borůvkový a zase šoupnem do ledničky
  • na závěr zdobíme borůvkama a čím je nám milé a pak už jen bužírujeme!

Tak 🍴 do ruky a nechte si čvachtat 😘🐽🍰

Oříškovo - makový koláč

Potřebujeme:

Korpus:

  • 240 g arašídů
  • 120g vlašských ořechů
  • 180g vypeckovaných datlí
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • Fíky a máta na ozdobení

Náplň:

  • 300g máku
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 banán

Postup:

  • všechny suroviny na korpus rozmixujeme a namačkáme na dno formy, která je vyložená fólií
  • chvíli odložíme do lednice
  • mák umeleme a smícháme s medem a kokosovým olejem
  • směs uhladíme na korpus a ozdobíme půlkami fíků a mátou

RAW makový závin

Potřebujeme:

Na těsto: 

  • 150 g pohanky
  • 50 g lněného semínka
  • 50 g datlí
  • ¼ lžičky soli
  • 50 g vody 

Na náplň: 

  • 200 g mletého máku
  • 1 banán
  • 50 g datlí;
  • 50 g vody
  • med na doslazení (dle potřeby) 

Postup:

Těsto:

Pohanku a lněné semínko, rozemeleme na prášek; smícháme se solí a dáme stranou. Do mixéru dáme datle s vodou a rozmixujeme. Vzniklou datlovou směs přidáme k suchým ingrediencím a vypracujeme těsto. Pokud je těsto příliš suché přidáme vodu.

Náplň: 

Do misky dáme rozemletý mák. Banán, datle a vodu vložíme do mixéru, mixujeme do hladka. Vzniklou směs přidáme k máku a promícháme. Můžeme dosladit medem. 

Závin: 

Na pracovní plochu si položíme potravinářskou fólii, na kterou položíme těsto. Vezmeme druhou potravinářskou fólii, kterou položíme na těsto a válečkem vyválíme placku na závin. Když máme placku vyválenou, sejmeme vrchní potravinářskou fólii a na těsto dáme makovou náplň, kterou rozetřeme po celé ploše těsta s tím, že u okrajů vždy necháme kousek bez náplně a na konci (tj. směrem, kde budeme točit) necháme větší kousek bez náplně. S pomocí fólie závin zamotáme a necháme ho odpočinout přes noc v ledničce, aby se lépe spojil a snadno se krájel. 

Pak už jen bužírujeme ;o)