RAW
Co je to RAW
zdroj: rawsuperfood
Borůvkovo-banánový
Potřebujeme:
Na korpus:
- 100 g namočených kešu ořechů nebo arašídů
- 100 g vlašských ořechů
- 200 g namočených datlí
- 1 lžíce datlového/jiného sirupu nebo medu
- 3 lžíce pravého kakaa
Na banánový krém:
- 3 větší banány
- 10 namočených datlí
- Chia semínka - podle potřeby
- 100 ml kokosového mléka
- 3 velké lžíce kokosového oleje
- hrst kokosu
- 1 lžička datlového/jiného sirupu nebo medu
Na borůvkový krém:
- 250 g borůvek
- 100 g namočených kešu ořechů nebo arašídů
- 1 lžíce kokosového oleje
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžička datlového/jiného sirupu nebo medu
- borůvky a co se nám bude líbit na ozdobu ;o)
Postup:
Oříšky a datle namočíme alespoň na hodinku do vody, nelíp ale den předem.
Korpus:
- oříšky scedíme a rozmixujeme s vlašákama
- přidáme ostatní ingredience a mixujeme, než se spojí do jedné hmoty
- dno formy/talíře... obalíme potravinářskou fólií a směs rovnoměrně rozprostřeme
- dáme na chvíli do lednice
Krémy:
Postup je u obou stejný.
- všechny suroviny až na chia semínka rozmixujeme do hladkého krému
- přimícháme chia podle potřeby - aby nám neteklo (vždy dejte trošku a nechte jim chvilinku na nabobtnání)
- případně dosladíme
- na zatuhlý korpus nalejeme banánový krém a opět necháme zatuhnout v lednici
- pak nalijeme borůvkový a zase šoupnem do ledničky
- na závěr zdobíme borůvkama a čím je nám milé a pak už jen bužírujeme!
Tak 🍴 do ruky a nechte si čvachtat 😘🐽🍰
Oříškovo - makový koláč
Potřebujeme:
Korpus:
- 240 g arašídů
- 120g vlašských ořechů
- 180g vypeckovaných datlí
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce kokosového oleje
- Fíky a máta na ozdobení
Náplň:
- 300g máku
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 banán
Postup:
- všechny suroviny na korpus rozmixujeme a namačkáme na dno formy, která je vyložená fólií
- chvíli odložíme do lednice
- mák umeleme a smícháme s medem a kokosovým olejem
- směs uhladíme na korpus a ozdobíme půlkami fíků a mátou
RAW makový závin
Potřebujeme:
Na těsto:
- 150 g pohanky
- 50 g lněného semínka
- 50 g datlí
- ¼ lžičky soli
- 50 g vody
Na náplň:
- 200 g mletého máku
- 1 banán
- 50 g datlí;
- 50 g vody
- med na doslazení (dle potřeby)
Postup:
Těsto:
Pohanku a lněné semínko, rozemeleme na prášek; smícháme se solí a dáme stranou. Do mixéru dáme datle s vodou a rozmixujeme. Vzniklou datlovou směs přidáme k suchým ingrediencím a vypracujeme těsto. Pokud je těsto příliš suché přidáme vodu.
Náplň:
Do misky dáme rozemletý mák. Banán, datle a vodu vložíme do mixéru, mixujeme do hladka. Vzniklou směs přidáme k máku a promícháme. Můžeme dosladit medem.
Závin:
Na pracovní plochu si položíme potravinářskou fólii, na kterou položíme těsto. Vezmeme druhou potravinářskou fólii, kterou položíme na těsto a válečkem vyválíme placku na závin. Když máme placku vyválenou, sejmeme vrchní potravinářskou fólii a na těsto dáme makovou náplň, kterou rozetřeme po celé ploše těsta s tím, že u okrajů vždy necháme kousek bez náplně a na konci (tj. směrem, kde budeme točit) necháme větší kousek bez náplně. S pomocí fólie závin zamotáme a necháme ho odpočinout přes noc v ledničce, aby se lépe spojil a snadno se krájel.
Pak už jen bužírujeme ;o)