Kávičky, čajíčky a tak...
Káva
Je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se pije především. Zvyšuje krevní tlak.
Odborně se připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Coffea robusta a Coffea arabica.
Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy:
- Arabika (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900-2800 m n. m.), často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. etiopská káva). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu.
- Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové
produkci je asi 25 %. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.
Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Obsahuje přibližně
dvakrát více kofeinu než arabika.
Káva je po ropě nejprodávanější komoditou na světě
Zdroj: Wikipedie
Ledová káva
Potřebujeme:
- kávu, kterou máme rádi
- pár kostek ledu
- vodu
- kdo chce tak vanilkový cukr a mléko
- cokoli na ozdobení (já nevěstin závoj)
- sklenici s víčkem (př.: od přesnídávky)
Postup:
- do sklenice od přesnídávky dáme 2-3 lžičky kávy, případně cukr
- kávu zalijeme do půlky sklenice studenou vodou, sklenici uzavřeme a protřepeme dokud se ve sklenici neobjeví pěna
- do sklenice ve které podáváme ledovou kávu si dáme kostky ledu a přilijeme kávovou pěnu. Můžeme zalít mlékem a promícháme
- dozdobíme podle svých představ
Množství kávy i cukru si dáváme dle svých chutí.