Kávičky, čajíčky a tak...

Káva

Je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se pije především. Zvyšuje krevní tlak.

Odborně se připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Coffea robusta a Coffea arabica.

Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: 

  • Arabika (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900-2800 m n. m.), často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. etiopská káva). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. 
  • Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 25 %. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než arabika.

Káva je po ropě nejprodávanější komoditou na světě 

Zdroj: Wikipedie

Ledová káva

Potřebujeme:

  • kávu, kterou máme rádi
  • pár kostek ledu
  • vodu
  • kdo chce tak vanilkový cukr a mléko
  • cokoli na ozdobení (já nevěstin závoj)
  • sklenici s víčkem (př.: od přesnídávky)

Postup:

  • do sklenice od přesnídávky dáme 2-3 lžičky kávy, případně cukr
  • kávu zalijeme do půlky sklenice studenou vodou, sklenici uzavřeme a protřepeme dokud se ve sklenici neobjeví pěna
  • do sklenice ve které podáváme ledovou kávu si dáme kostky ledu a přilijeme kávovou pěnu. Můžeme zalít mlékem a promícháme
  • dozdobíme podle svých představ

Množství kávy i cukru si dáváme dle svých chutí.