Bez lepku

Co je bezlepková strava (dieta)

strava, která  spočívá ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, většinou ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím. 

Osoby držící bezlepkovou dietu tedy jí buď potraviny přirozeně bezlepkové nebo potraviny obsahující lepek jen v minimální koncentraci (deglutenizované). Základem diety je vynechání potravin vyrobených obilovin: ječmen, pšenice, žito a oves, které jsou na lepek bohaté, a jejich nahrazení bezlepkovými potravinami, jako je např. proso, rýže, brambory nebo kukuřice. 

zdroj: Wikipedie

Borůvkovo-banánový

Potřebujeme:

Na korpus:

  • 100 g namočených kešu ořechů nebo arašídů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 g namočených datlí
  • 1 lžíce datlového/jiného sirupu nebo medu
  • 3 lžíce pravého kakaa

Na banánový krém:

  • 3 větší banány
  • 10 namočených datlí
  • Chia semínka - podle potřeby
  • 100 ml kokosového mléka
  • 3 velké lžíce kokosového oleje
  • hrst kokosu
  • 1 lžička datlového/jiného sirupu nebo medu

Na borůvkový krém:

  • 250 g borůvek
  • 100 g namočených kešu ořechů nebo arašídů
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžička datlového/jiného sirupu nebo medu
  • borůvky a co se nám bude líbit na ozdobu ;o)

Postup:

Oříšky a datle namočíme alespoň na hodinku do vody, nelíp ale den předem.

Korpus:

  • oříšky scedíme a rozmixujeme s vlašákama
  • přidáme ostatní ingredience a mixujeme, než se spojí do jedné hmoty
  • dno formy/talíře... obalíme potravinářskou fólií a směs rovnoměrně rozprostřeme
  • dáme na chvíli do lednice

Krémy:
Postup je u obou stejný.

  • všechny suroviny až na chia semínka rozmixujeme do hladkého krému
  • přimícháme chia podle potřeby - aby nám neteklo (vždy dejte trošku a nechte jim chvilinku na nabobtnání)
  • případně dosladíme
  • na zatuhlý korpus nalejeme banánový krém a opět necháme zatuhnout v lednici
  • pak nalijeme borůvkový a zase šoupnem do ledničky
  • na závěr zdobíme borůvkama a čím je nám milé a pak už jen bužírujeme!

Tak 🍴 do ruky a nechte si čvachtat 😘🐽🍰

Kokosovo-kakaové sušenky

Potřebujeme:

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 4 žloutky
  • datlový/jiný sirup nebo med na oslazení
  • 1,5 hrnečku rýžové/jiné mouky
  • 1 hrnek kokosu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vanilkové cukry (můžeme vynechat)

Postup:

  • všechny ingredience smícháme a promačkáme do těsta
  • vytvarujeme v dlani kuličky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem
  • mezi kuličkami uděláme větší rozestupy a "zmáčkneme" vidličkou do tvaru sušenky
  • pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut na 250°C :o)

Oříškovo - makový koláč

Potřebujeme:

Korpus:

  • 240 g arašídů
  • 120g vlašských ořechů
  • 180g vypeckovaných datlí
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • Fíky a máta na ozdobení

Náplň:

  • 300g máku
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 banán

Postup:

  • všechny suroviny na korpus rozmixujeme a namačkáme na dno formy, která je vyložená fólií
  • chvíli odložíme do lednice
  • mák umeleme a smícháme s medem a kokosovým olejem
  • směs uhladíme na korpus a ozdobíme půlkami fíků a mátou

Čokoládové muffinky

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 250 g rýžové/kukuřičné/jiné mouky 
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 g datlového/jiného sirupu/medu
  • 1 bezlepkový prášek  do pečiva
  • 125 g másla
  • 15 lžic mléka (já bezlaktózové)
  • 2 vajíčka
  • nasekanou čokoládu

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. 

Změklé máslo, cukr a vejce ušleháme tak, aby se cukr rozpustil, přidáme sirup/med, mouku s práškem do pečiva a promícháme. Nakonec přidáme mléko, čokoládu pokrájenou na malé kousky a vše ještě jednou promícháme. 

Formičky na muffinky naplníme směsí a dáme péct. Cca 20-30 min na 180°C

Upečené muffinky necháme vychladnout a můžete podávat. 

Perníková bábovka

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 3/4 hrnečku kokosového/jiného oleje
  • 3/4 hrnečku třtinového cukru
  • 1 bezlepkový prášek do pečiva
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 hrneček mléka (já bezlaktózové)
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 hrnečky rýžové/jiné mouky

Postup:

Do mísy vsypeme mouku, kypřící prášek, koření do perníku, cukr, lžící kakaa, přilijeme olej, mléko a zamícháme.

Zamíchané těsto vylijeme do formy (mám silikonovou tak nevymyzávám) jinak doporučuji vymazat máslem a vysypat strouhankou ;o)

Perníkovou buchtu pečeme asi 15 - 20 minut v předehřáté troubě při 180 °C.

Hrnkovou perníkovou buchtu můžeme po vychladnutí polít rozpuštěnou čokoládou a posypat kokosem (já do buchty - těsta přidala navíc mandličky, kousky čokolády a rozinky).

Šlehačková bábovka

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 2 lžíce rumu (můžeme vynechat)
  • 3/4 hrnečku kokosového/jiného oleje
  • 1 smetana ke šlehání
  • 3/4 hrnečku moučkového třtinového cukru
  • 1 bezlepkový prášek do pečiva
  • 1 citron
  • 4 vajíčka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 hrnečky rýžové/jiné mouky
  • špetka soli

Postup:

Předehřejeme si troubu asi na 190 °C. Vymažeme si formu na bábovku máslem a hrubou moukou.

Do větší mísy dáme celá vajíčka, olej, cukr, vanilkový cukr, rum, citronovou šťávu a špetku soli. Vše vyšleháme. Do vyšlehaného těsta vlijeme smetanu a opět šleháme do hladka. Nakonec promícháme kypřící prášek s moukou, vmícháme do těsta. Třetinu těsta dáme stranou a přimícháme do kakao.

Do formy naljeme na střídačku světlou a tmavou část těsta a malinko promícháme. Pečeme v předehřáté troubě.

Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme z formy, ozdobíme a můžeme podávat. (Já do ní - těsta přidala navíc mandličky, kousky čokolády, kokos a rozinky).